Εθνικά

Ανησυχία για το Ραμαζάνι στην Τουρκία

Η πανδημία έχει χτυπήσει για τα καλά τη γείτονα χώρα και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχεις να αντιμετώπισει αρκετές προκλήσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι και το Ραμαζάνι. Μια περίοδο με τεράστιο συμβολικό και θρησκευτικό χαρακτήρα για την Τουρκία καθώς και για όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Υστερα από συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επιβάλλεται τετραήμερη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε 31 πόλεις και νομούς, από τα μεσάνυχτα της 22ας Απριλίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 26ης του μηνός. Αυτό σημαίνει ότι η εθνική εορτή της Τουρκίας, στις 23 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις συνηθισμένες παρελάσεις και τις μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο άλλοι 123 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών από τον κορωνοϊό σε 2.140. Τα κρούσματα ανέβηκαν σε 90.980, με αποτέλεσμα η Τουρκία να ξεπεράσει την Κίνα σε επιβεβαιωμένο αριθμό κρουσμάτων και να ανεβεί στην έβδομη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Σε χθεσινό διάγγελμά του, ο Ερντογάν προετοίμασε τους ομοεθνείς του για παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι το τέλος του Ραμαζανίου, δηλαδή τα τέλη Μαΐου. Ισχυρίστηκε, πάντως, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδίδουν και ότι η καμπύλη της πανδημίας βρίσκεται κοντά στην κορύφωσή της.

Ρεπορτάζ των New York Times αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία των τουρκικών αρχών για την εξέλιξη της πανδημίας και εικάζει ότι το πραγματικό τίμημα είναι πολύ βαρύτερο από ό,τι καταγράφεται στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Το σχετικό ρεπορτάζ επικαλείται στοιχεία για τους θανάτους στην Κωνσταντινούπολη από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 12 Απριλίου, οι οποίοι, όπως αναφέρεται, ήταν κατά 2.100 περισσότεροι (ποσοστό αύξησης 30%) από τον μέσον όρο των δύο προηγούμενων ετών. Η κυβέρνηση Ερντογάν ανέφερε τον πρώτο θάνατο από COVID-19 στις 19 Μαρτίου, αλλά η εφημερίδα αναφέρει ότι ήδη οι θάνατοι είχαν αυξηθεί αδικαιολόγητα στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

πηγή: kathimerini.gr

Ετικέτες: , , ,

Σχετικά άρθρα

Κορωνοιός: Όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί θα πρέπει να διωχθεί ποινικά λέει ο Ευαγγελάτος
Δες το αρχαίο μυστηριώδες παλάτι της Σιβηρίας
Μενού